Respect voor ieders overtuiging, maar de Kamer is niet de plaats voor een religieuze hulde.
Donderdag hield ik een tussenkomst in de Kamer om mijn verontwaardiging uit te drukken over de officiële hulde en minuut stilte voor de overleden paus. Mijn tussenkomst was geenszins bedoeld als een aanval op het geloof, noch als een gebrek aan respect tegenover de overledene of de vele gelovigen die in rouw zijn. Integendeel: ik erken het verdriet en het belang van deze figuur voor velen.
Toch ben ik van mening dat de Kamer van Volksvertegenwoordigers, als instituut van een seculiere staat, niet de juiste plaats is voor een religieus eerbetoon. Het parlement moet een neutrale plek blijven, waar elke burger zich thuis en vertegenwoordigd voelt, ongeacht religieuze of levensbeschouwelijke overtuiging. De scheiding tussen Kerk en Staat is niet zomaar een principe op papier; het is een essentiële garantie voor de vrijheid van iedereen, en verdient consequente verdediging.
Het signaal dat met deze hulde is gegeven, mede onder impuls van de N-VA en voorzitter Peter De Roover, is dan ook zorgwekkend. Symbolen zijn belangrijk, zeker in tijden waarin onze vrijheden onder druk staan. Als liberaal, vrijzinnige, verdediger van vrouwen- en holebirechten en pleitbezorger van zelfbeschikking in ethische dossiers, blijf ik mij verzetten tegen het afbrokkelen van die fundamentele principes.
Respect voor overledenen en hun geloof is belangrijk, maar net zo belangrijk is het om die eer op de juiste plaats te brengen. De Kamer van Volksvertegenwoordigers is daar niet geschikt voor.
De Pharma Valley mag geen Pharma Desert worden.
België behoort vandaag tot de absolute wereldtop in de farmaceutische sector, een troef die we koste wat het kost moeten koesteren. Toch staan er donkere wolken aan de horizon. De aangekondigde afroming van 80 miljoen euro op de sector zet een druk op de hele waardeketen. Minister Vandenbroucke plant bovendien om de sector te laten betalen voor het ethisch toezicht op klinische proeven, een essentiële stap in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Zonder een duidelijke en toekomstgerichte strategie dreigen we onze koppositie te verliezen.
De Pharma Valley die België vandaag is, mag geen Pharma Desert worden. Zeker niet in een tijd waarin internationale concurrentie almaar feller wordt. Door de Trump-tarieven en andere protectionistische maatregelen dreigen bedrijven te vertrekken, terwijl net die Amerikaanse bedrijven hier een cruciale rol spelen in ons ecosysteem. Zonder hun aanwezigheid en zonder blijvende investeringen in innovatie verliezen we onze aantrekkingskracht. Daarbij moeten we erkennen dat we vandaag vaak niet competitief genoeg zijn tegenover landen zoals China.
Daarom wees ik de minister op het cruciaal belang van de uitwerking van een coherente strategie om de farmaceutische sector hier te verankeren en te versterken.