Nieuwjaarshappening van Lijst Burgemeester


2024 wordt een bijzonder jaar!

De speech van Irina gaf ter gelegenheid van de nieuwjaarshappening van Lijst Burgemeester.

--------

Welkom.   Het doet deugd dat jullie er talrijk zijn. Hartverwarmend en ook een blijk van waardering. 

Een spannend verkiezingsjaar waarin we ons rapport aan jullie voorleggen en waarvan we hopen dat jullie tevreden zijn met het resultaat.

Lijst Burgemeester kan samen met haar coalitie - partners CD&V en Groen! een mooi rapport voorleggen.

Deze week verscheen de gemeentemonitor waaruit blijkt dat 90% van de mensen graag in Lennik woont , 90% vindt voldoende groen in zijn buurt, het geluksgevoel van de Lennikenaar zit op 83%.

De mensen in Lennik zijn tevreden met de winkelvoorzieningen en vinden dat er voldoende zijn. Ze zijn ook tevreden met het aanbod aan scholen en het flankerend beleid. We stijgen in tevredenheid qua fietsvoorzieningen en de staat van de wegen. Meer mensen nemen de fiets en het openbaar vervoer.

Ook qua werk kunnen we een mooi rapport voorleggen.  Er is een hele grote mate van tewerkstelling (80%), en de Lennikenaar verdient met meer dan 25.000€ meer dan het gemiddeld van 21.000 € in VL.

Er is in Lennik een pak geïnvesteerd in deze legislatuur:

  • De nieuwe gemeentelijke basisschool, de feestzaal Jo Baetens werd grondig vernieuwd, het gemeentehuis binnenin volledig aangepast aan de nieuwste normen, schoolomgevingen veiliger gemaakt.
  • Straten heraangelegd, zonnepanelen op de daken van onze gebouwen en er werd serieus geïnvesteerd in energiezuinigheid!
  • De terreinen achter de sporthal voor onze jeugd, en bij het veld van KFC Lennik investeerden we in een synthetisch terrein
  • Opmaak van enkele RUP’s, de aankoop van nieuwe loods voor onze technische dient
  • De riolering, het wegdek en de fietspaden aan de Schapenstraat, en .het rioleringsproject Hunsel-Tuitenberg werd opgestart

In Lennik hebben we niet alleen geld voor bakstenen, we hebben ook een warm hart en dat tonen we met onze sociale dienstverlening en met onze talrijke initiatieven voor burgers en verenigingen.

Licht in Lennik, de Kerstcorrida, Pajotjogging, onze Lennikse Feesten, de Brabantse pijl voor Dames:

Pluim op de hoed van Johan, onze eerste schepen en schepen van feestelijkheden.

Ons sociaal hart tonen doen we via een uitgebreid sociaal beleid: 

  • Vrijwilligerswerking en assistentiewoningen Den Bleek
  • Initiatieven zoals de Babytheek, tweedehandswinkel, ’t Winkeltje (voedselhulp), en het praatcafé (Sociaal dienstencentrum)
  • Gratis psychologische hulp, uitgebreide vrijwilligerwerking (van buurtzorg, buurtbemiddeling tot…) en binnenkort een JAC-punt waar jongeren met vragen en bekommernissen terecht kunnen.
  • We zetten ook in op Gezondheid en preventie: drugs en alcohol, borstkankerpreventie, enz

We betrekken ook onze Lennikenaren:

  • Bevragingen in Sint-Elooiswijk, schoolomgeving SGI en Eizeringen
  • Lennik aan Zet
  • Workshops naar aanleiding van bestuurskrachtmeting.

Uiteraard zijn er ook nog werkpunten in onze mooie gemeente.

Het werk is niet af.  Dat heeft ook veel te maken met onze financiële mogelijkheden. De bibliotheek en academie zijn aan vernieuwing toe. Er is nood aan betere en nieuwe jeugd- en sportvoorzieningen en ook op het vlak van kinderopvang zijn er uitdagingen.  Daarom zetten we nu al in op een studie waarin we onderzoeken op welke locatie we deze ontwikkelingen het best kunnen plaatsen. Op dat vlak biedt ook de nieuwe site van ‘het Vetkot’, de oude tramstatie in Sint-Kwintens-Lennik mooie opportuniteit om ons centrum levendiger te maken en deze functies samen te brengen.

Graag krijgen we dan ook de kans om dit verder te zetten in een nieuwe legislatuur. We kunnen dit met ons sterk team en samen met onze coalitiepartners.

Tot slot iets over juni. Mijn partij heeft me gevraagd om een belangrijke rol op te nemen als lijsttrekker federaal.  Zoals jullie mij kennen zal ik dit doen: plichtsbewust, met doorzettingsvermogen en met dossierkennis. 

Ik neem mijn ervaring als burgemeester mee.  Ik reken er op en jij mag erop rekenen dat ik onze belangen en deze van onze prachtige streek en provincie nog meer kunnen verdedigen!  Ik mag daarmee in de voetsporen treden van andere mensen die dat vroeger ook deden voor Lennik …om Jean Bascours niet te noemen… en in Lennik blijven we samen op post met een straf team aan mandatarissen en partners, nietwaar mevrouw de voorzitter?

Maar ook in onze provincie en daarbuiten hebben we een straf team! Graag geef ik dan nu ook het woord aan onze premier, aan de man die ons land en zijn ploeg aanstuurt, aan de man die bewezen heeft crisis na crisis te kunnen aanpakken  en die het land economisch krachtig aanstuurt, tot spijt van wie het benijdt.  Ik geloof hem, als hij zegt dat het beste nog moet komen. Onze kopman, die ook als het lastig is, met wind tegen, richting de finish gaat en niet achterom kijkt, maar vooruit!

Ik verleen hem graag het woord en we begeleiden hem met een welgemeend applaus.

Meest Recente Posts

Blijf of de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

blog

In de kijker

contact

Hoe kan ik je helpen?

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.