Minstens de helft van de treinen moet rijden bij een staking.
88 stakingsdagen? Dat is gewoon onaanvaardbaar. Elke spoorstaking treft duizenden reizigers die niet op hun werk, bij hun klanten of in de les geraken. Ze blijven letterlijk en figuurlijk in de kou staan.
Daarom heb ik deze week een wetsvoorstel ingediend dat ervoor zorgt dat er op stakingsdagen minstens 50% van het treinaanbod gegarandeerd blijft. Indien nodig mét de mogelijkheid tot opvordering van spoorpersoneel.
Als liberalen voerden we eerder al een systeem van gegarandeerde dienstverlening in. Daarbij kon personeel dat niet staakte, vrijwillig instaan voor een minimumaanbod. Dit gebeurde op basis van een planning die 24 uur op voorhand werd opgesteld.
Maar de realiteit toont aan dat dit systeem niet meer volstaat. De vele stakingsdagen bewijzen dat. Daarom stellen we met Open VLD een versterking voor: een echte minimale dienstverlening, zoals die ook al bestaat in landen als Spanje en het Verenigd Koninkrijk.
Het wordt tijd dat we dit ook in België invoeren. Reizigers verdienen meer zekerheid.
Mensen moeten zichzelf kunnen zijn.
Uit cijfers van het Jeugdonderzoeksplatform (JOP) blijkt een verontrustende evolutie: steeds meer Vlaamse jongeren vinden geweld tegen homo’s aanvaardbaar, en sommigen pleiten zelfs voor de afschaffing van het burgerlijk huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. In 2023 gaven jongeren zichzelf gemiddeld een 3,2 op 10 op de homofobieschaal, een duidelijke stijging ten opzichte van 2,04 in 2018.
Die terugval in tolerantie is zichtbaar over de hele lijn. Jongens én meisjes, gelovigen én niet-gelovigen, leerlingen uit zowel doorstroom- als arbeidsmarktgerichte richtingen: allemaal zijn ze de afgelopen vijf jaar gemiddeld meer homofoob geworden. Opvallend is dat één op de vijf jongeren het volledig eens is met de stelling dat geweld tegen homo’s aanvaardbaar is, een cijfer dat zonder meer alarmerend is.
Twee groepen springen er negatief uit: jongens en leerlingen uit de arbeidsmarktgerichte finaliteit tonen de sterkste toename in homofobe opvattingen. Toch is enige nuance op zijn plaats: gemiddeld bevinden Vlaamse jongeren zich nog steeds aan de meer tolerante kant van het spectrum. Maar de richting waarin deze evolutie zich ontwikkelt, stemt tot ernstige bezorgdheid.
Deze cijfers leggen een pijnlijk spanningsveld bloot. Ze tonen aan dat vooroordelen en vijandigheid tegenover de LGBTQIA+-gemeenschap hardnekkig blijven bestaan — zelfs, of misschien net vooral, onder jongeren. Dit vraagt om structurele, brede actie: op school, in het gezin, en via beleid.
Ik legde deze cijfers voor aan Rob Beenders, minister van Gelijke Kansen, en vroeg hem welke concrete stappen hij zal ondernemen om juist die groepen te bereiken waar de houding het sterkst verslechtert. Want laat ons daar duidelijk over zijn: in een inclusieve samenleving is geen plaats voor haat, geweld of discriminatie. Nu is het moment om in te grijpen en om duidelijk te maken dat gelijkheid en respect geen onderhandelbare waarden zijn.
Iedereen welkom op "Etentje Uit" van Lijst Burgemeester Lennik! 19, 20 en 21 april.
Met veel plezier nodig ik u graag uit op ons jaarlijks eetfestijn "Etentje Uit" van Lijst Burgemeester.
Wij verwelkomen jullie op onderstaande dagen:
Zaterdag 19 april van 17u30 - 21u
Zondag 20 april van 11u30 - 16u
Maandag 21 april van 17u30 - 21u
Locatie: Feestzaal Jo Baetens (A. Algoetstraat 77, 1750 Lennik)
Tot dan!