Een OverKop-huis is een ontmoetingsplek waar jongeren tot 25 jaar gewoon binnen en buiten kunnen lopen en allerlei ontspannende activiteiten doen. Wanneer ze daar nood aan hebben of wanneer zij zich even wat minder voelen, vinden ze er in de eerste plaats een luisterend oor. De eerste 5 OverKop-huizen werden opgericht naar aanleiding van de Rode Neuzen Dag-actie in 2016 die meer aandacht vroeg voor jongeren met psychische problemen. De Vlaamse Regering heeft later beslist om de OverKop-huizen verder te ondersteunen en uit te breiden naar meer dan 30 OverKop-huizen over heel Vlaanderen. Vandaag zijn er 38 OverKop-huizen in Vlaanderen en ook Lennik krijgt zijn eigen OverKop-huis. Op deze manier hebben de Lennikse jongeren een plaats dicht bij huis waar ze terecht kunnen wanneer het even niet goed gaat.
In de eerste plaats zijn de OverKop-huizen fysieke plaatsen waar er ruimte is voor vrije tijd, ontspanning en ontmoeting tussen jongeren. In een ongedwongen sfeer kunnen jongeren er in gesprek gaan met elkaar of met medewerkers over hoe ze zich voelen. Er worden ook activiteiten georganiseerd die het mentaal welzijn bevorderen en bespreekbaar maken.
Als jongeren meer gespecialiseerde hulp nodig hebben, dan kan er vanuit OverKop vlot bijgeschakeld worden. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een gesprek met een psycholoog die hiervoor naar het OverKop-huis komt. Hulp wordt zo laagdrempelig aangeboden, zonder dat jongeren doorverwezen worden of moeten wachten. De OverKop-huizen sluiten op die manier aan bij de aanpak van vindplaatsgerichte zorg.
In sommige OverKop-huizen kunnen jongeren die moeilijk toegang vinden tot de arbeidsmarkt, ook advies en begeleiding krijgen. De ondersteuning is volledig kosteloos.