Ons programma om Brabant te doen bruisen.


Samen met de kandidaten van Vlaams-Brabant werd de campagne op gang getrokken en de slogan 'Brabant doen bruisen' gelanceerd. We hebben een mooie combinatie van ervaring met nieuw opkomend talent. Binnen onze provincie hebben we niet alleen de jongste kandidaat,  maar ook de oudste.
Onze focus ligt op economische welvaart. Daarnaast leggen we de klemtoon op het belang van landbouw, vergunningen, welzijn en veiligheid!
Het programma opgemaakt op maat van Vlaams-Brabant kan je hieronder terugvinden: 

PROGRAMMA: BRABANT DOEN BRUISEN

De economie doen draaien.

Het bruist in Vlaams-Brabant. We zijn een kleine maar economisch zeer actieve regio. In Vlaams-Brabant steken de mensen de handen uit de mouwen en houden ze de voeten op de grond.  Wij houden het hoofd omhoog en kijken hoopvol naar morgen. We hebben niet alleen de laagste werkloosheidsgraad van heel het land, hier vind je ook het hoogst gemiddelde inkomen. Met Brussels Airport hebben we de tweede economische groeipool van Vlaanderen. De hoofdstad van Europa ligt als een eiland in onze provincie. Dankzij onze uitstekende ligging en sterke logistieke assen zoals snelwegen, spoorwegen en waterwegen zijn we goed verboden met de rest van het land en Europa.

Er zijn meer dan 120.000 actieve ondernemingen in Vlaams-Brabant. De hoofdzetel van de grootste bierbrouwer ter wereld? Die staat in Leuven. De enige echte Belgische chocolade pralines? Die worden hier gemaakt. Niet alleen bij de uitvinder zelf maar ook in tal van kleine ateliers. Demerc suikerklontjes in onze koffie? Die komen uit Tienen en worden gemaakt van Brabantse bieten. Rock Werchter legde de basis voor een wereldwijde entertainmentindustrie. De grootste Belgische retailer organiseert zich vanuit Vlaams-Brabant. De bouwsector is hier stevig vertegenwoordigd. En dat is lang niet alles. Vlaams-Brabant bruist.

Van de 1,19 miljoen inwoners in Vlaams-Brabant is 76,7% aan de slag. Dat kan nog beter. We vinden het belangrijk om de werkzaamheidsgraad hoog te houden en op te trekken tot minstens 80%. We doen dat door het verschil tussen werken en niet-werken minstens 500 euro te laten bedragen. We zetten sterk in op infrastructuur en mobiliteit, om een plaats te zijn waar mensen graag leven of werken. Dankzij onze economische groei en welvaart staan we voor goede zorg, sterk onderwijs en top ontspanning. Voor alle Vlaams-Brabanders.

Onze voorstellen die de Vlaams-Brabantse economie doen draaien:

We laten onze luchthaven groeien maar kiezen voor minder lawaai. Voor vliegverkeer geldt voor ons het principe ‘safety first’. Daarom baseren we ons voor vliegroutes op internationale veiligheidsnormen. De huidige strenge vergunning voor de luchthaven passen we zo gauw als mogelijk aan om economisch te kunnen groeien.

Vlaams-Brabant is verbinding. Wij willen een rechtstreekse internationale hogesnelheidstreinverbinding met Brussels Airport. Daarnaast zorgt de luchthaventram ervoor dat passagiers en werknemers binnenkort in 30 minuten van Brussel Noord naar de luchthaven van Zaventem sporen, waardoor de druk op de ring afneemt.

De noodzakelijke herstellingswerken aan de ring in Vilvoorde en rondom het Leonard-kruispunt zullen de volgende jaren voor heel wat verkeershinder zorgen. We zorgen ervoor dat de procedures en werken zo vlot en efficiënt mogelijk verlopen. Maar ook dat de omleidingsroutes logisch en goed aangeduid worden. Op de grote steenwegen in onze provincie (vb. op de N8 Ninove - Brussel) investeren we flankerend voor de werken op de Ring in verkeersveiligheid en een betere bereikbaarheid via intelligente en veilige systemen die de doorstroming vergemakkelijken. Naar analogie met het routeplan 2030 in en rond Antwerpen, wordt werk gemaakt van uitgestelde projecten (bijkomende investeringen in moderne steenwegen met fietspaden, degelijk uitgerust openbaar vervoer en Mobipunten) die rechtstreeks verband houden met de bereikbaarheid van de tewerkstellingspolen en de leefbaarheid van de dorpen in de regio Halle-Vilvoorde en Leuven. Hiertoe moeten de nodige extra budgetten worden voorzien.

We ontwikkelen een internationale spoorhub in Tienen en ontwikkelen de regio met meer beschikbare bedrijventerreinen, ook over de taalgrens heen.

We investeren in de kanalen in onze provincie en ontwikkelen – naar het voorbeeld van het Albertkanaal – industriegebied naast de waterwegen zoals het kanaal Antwerpen-Brussel-Charleroi of het kanaal Leuven-Dijle.

We ontwikkelen samen met alle betrokken actoren een masterplan voor de Buda+ site en garanderen daarbij voldoende ruimte om te ondernemen.

Vandaag zijn vergunningsprocedures in ons land te complex en duren ze te lang. Dat zorgt ervoor dat ondernemers afhaken. Daarom moeten we zien dat er minder vergunningen nodig zijn en dat als je ze nodig hebt, je ze sneller krijgt. We maken werk van een algemeen kader dat toelaat om in meer gevallen de vergunningsplicht om te vormen naar meldingsplicht. En zullen de aanvraagprocedures via het omgevingsloket vereenvoudigen, zodat iedere aanvrager een eenvoudige melding zelf kan doen. Er komen ook fast lane vergunningstrajecten voor belangrijke, strategische investeringen. Zo gaat het sneller vooruit voor overheid en ondernemers.

We actualiseren de samenwerkingen tussen de regionale diensten voor arbeidsbemiddeling VDAB, Actiris (Brussel) en Forem (Wallonië). Op die manier helpen we om vacatures in te vullen en geven we mensen werk in onze streek. We zorgen ervoor dat betrokken werknemers die aan de inkomensvoorwaarden voldoen, ook kunnen genieten van de jobbonus.

Brusselse werkzoekenden die in Vlaanderen gaan solliciteren en zich onvoldoende arbeidsbereid tonen, moeten wel degelijk door Actiris gesanctioneerd worden. Hiertoe moeten sluitende afspraken gemaakt worden tussen de Vlaamse en Brusselse arbeidsbemiddelaar.

We laten mensen op de werkvloer Nederlands leren. Werk is de prioriteit en al werkend leren mensen Nederlands. We vertalen goede praktijkvoorbeelden zoals Colruyt en DHL ook naar een bruikbare aanpak voor kmo’s.

Hiertoe moet de Vlaamse overheid extra middelen voorzien om Nederlands leren op de werkvloer bij kmo’s te stimuleren. Ook voor de bereikbaarheid van de tewerkstellingspolen kunnen we samen met  de bedrijven, VOKA en Unizo pilootprojecten opzetten waar het bestaand openbaar vervoer vandaag niet voor alle sectoren (vb. nachtwerk) een oplossing biedt. Ook met de luchthavenpartner, Aviato werken we aan een pilootproject om de mobiliteit van arbeidskrachten naar de luchthaven te faciliteren.

We moedigen Vlaanderen aan om te blijven investeren in technologie en innovatie, zeker in Vlaams-Brabant. Vlaams-Brabant heeft immers het hoogste percentage mensen die beroepsactief zijn in innovatie en ontwikkeling. Naast een blijvende aandacht voor onderzoek en R&D, zijn ook spin-offs en eigen productiesites erg belangrijk. Met Imec hebben we de absolute wereldtop in onze rangen in microchiponderzoek. Hier op Vlaams-Brabantse grond.

Maar ook voor kleinere bedrijven, verminderen we de paperassen en maken we innovatiekloof kleiner. Met de Vrije Universiteit Brussel (VUB), het UZ Brussel en Flanders Technology & Innovation (FTI) ontwikkelen we het Zellik Research Park verder als proeftuin voor robotica en medische spitstechnologie. Dankzij deze krachtenbundeling én de komst van de Vlaamse supercomputer in Zellik zetten we onze provincie als innovatieregio op de kaart.

Wie werkt moet goed verdienen. Het verschil tussen werken en niet-werken bedraagt voor ons minstens 500 euro. Wie werkt aan een lager loon, heeft recht op een jobbonus. De belastingschijf van 45% gaat eruit zodat iedereen die werkt meer netto overhoudt. De werkloosheidsuitkering beperken we in de tijd en leeflonen worden geplafonneerd tot wat strikt nodig is voor een menswaardig bestaan.

Voor wie wil werken is kinderopvang cruciaal. Ondanks grondige investeringen van de regering blijft de opvangvraag heel groot. Om mensen te kunnen stimuleren om werk en gezin te combineren is in Vlaams-Brabant (met name Halle-Vilvoorde) een inhaalbeweging cruciaal. Met 37 plaatsen per 100 kinderen scoort de regio het slechtste van alle regio’s in Vlaanderen en dat terwijl de bedrijvigheid en de tewerkstelling in Vlaams-Brabant enorm hoog is en het aantal vacatures dat niet ingevuld geraakt te hoog. Je hebt mensen nodig, nieuwkomers kunnen hier een rol van betekenis spelen. Nederlands leren op de werkvloer is “the way to go”.

Landbouw verdient aandacht.

Wie Vlaams-Brabant zegt, zegt landbouw. Grote bedrijven, kleine bedrijven, akkerbouw, rundvee, fruitteelt. Je vindt hier alles. Onze grond is vruchtbaar. Onze gewassen groeien hier als kolen. Dat zorgt niet alleen voor lekker gezond eten van bij ons, maar ook economische welvaart. Ons prachtige landschap wordt mee vormgegeven door landbouwers. Landbouwers laten onze provincie mee bruisen.

Onze voorstellen die de nodige aandacht aan de Vlaams-Brabantse landbouwsector schenken:

De beschikbare landbouwgrond staat onder druk in Vlaams-Brabant. Binnen de Vlaamse regering hebben wij gestreden om die grond te beschermen. De recente afspraken die gemaakt zijn met de landbouworganisaties volgen we van nabij op.

Bij de ontwikkeling van nieuwe natuur (type 3 en 4) vrijwaren we landbouwgrond maximaal.  Er wordt ook in een individuele bekendmaking voorzien voor eigenaars en gebruikers die aan een nieuwe ontwikkeling van natuurgebied zouden palen.

Landbouwers hebben nood aan duidelijkheid om hun toekomst verder vorm te geven. Voor de veeteelt staat bij de verdere implementatie van het stikstofakkoord en de verdere afspraken rond MAP7, het verder borgen van voorspelbaarheid en rechtszekerheid in de vergunningverlening voorop. We laten landbouwers niet achter, landbouw is deel van onze identiteit. Denk maar aan het kunnen verder bestaan van de boerderij van de Abdij van Averbode.

Landbouwers horen geen boekhouders te zijn. Het verminderen van administratieve lasten binnen de landbouwsector (bijvoorbeeld de registratie van kunstmest) is een algemene bekommernis die wij op de agenda blijven zetten.

Met betrekking tot de fruitsector zorgen we ervoor dat het dossier van de Wijngaardberg wordt opgelost via de opmaak van een AGNAS-RUP.

Tot slot hebben we ook oog voor de verbreding van de inkomstenmodellen van landbouwbedrijven.

We laten landbouwers vrij. Vrij om zelf hun bedrijfsmodel te kiezen, vrij om te groeien. We ondersteunen daarom korte keteninitiatieven van landbouwers. Landbouwers die hun boerderij ombouwen tot bijvoorbeeld een zorgboerderij, kiezen voor recreatieve functies. Of zij die bijdragen aan het onderhouden van ons prachtige landschap of onze natuur: die steunen we. Op deze manier wapenen de landbouwers zich voor inkomstenschommelingen. Creëren ze een buffer, worden ze sterker. We laten onze landbouwers bruisen.

Mensen doen groeien.

In Vlaams-Brabant is de toekomst verzekerd. We zijn de provincie met het hoogste aantal jongeren: een op vijf inwoners is jonger dan 18 jaar. Met onze 530 basisscholen, bijna 240 secundaire scholen en meer dan 580 vestigingen voor volwassenenonderwijs in de provincie, bieden we jongeren en volwassenen alle kansen. Leren en levenslang bijleren staan bij ons centraal.

De associatie KU Leuven is de grootste speler op het vlak van hoger onderwijs in Vlaams-Brabant, maar ook andere instellingen zorgen voor kwaliteitsvolle opleidingen. Tal van universiteits- en hogeschoolstudenten vinden dagelijks de weg naar de verschillende campussen.

Ook de Vrije Universiteit Brussel met haar universitair ziekenhuis vlakbij de Ring en de Erasmushogeschool Brussel hebben heel wat te bieden, leggen partnerships met overheden,  welzijnsinstellingen en bedrijven in Vlaams-Brabant en ontvangen heel wat studenten uit onze Provincie. Daarom is de interactie en de bereikbaarheid van deze instellingen belangrijk om mee te nemen.

Nergens in Europa volgen er zoveel mensen taallessen dan in Vlaanderen. Nederlands is de taal die ons verbindt.

Onze voorstellen om mensen in Vlaams-Brabant te doen groeien:

We investeren vanuit Vlaanderen volop in extra schoolcapaciteit, zowel in het basis- als in het secundair onderwijs. In de top 15 Vlaamse gemeenten die kampen met een tekort in het basisonderwijs staan 10 gemeenten uit Vlaams-Brabant, drie ervan in de top 5.  Het gaat over Vilvoorde, Dilbeek, Halle, Beersel, Wemmel, Ternat, Londerzeel, Merchtem, Grimbergen, en Kortenberg. Dit moeten we dringend aanpakken.

Ook de renovatie en het energievriendelijk maken van Vlaams-Brabantse schoolgebouwen verdienen extra aandacht en middelen. De capaciteitsmonitor moet correct en nauwgezet de juiste noden in kaart brengen. In het basisonderwijs zijn de noden in Vlaams-Brabant nog groter dan in de rest van Vlaanderen. Subsidies voor onderwijs willen we koppelen aan prijs van de bouwgrond, niet langer lineair. Verschil tussen leerlingen-per-leerkracht in Brussel en Wallonië moet weggewerkt worden. De doorlooptijd voor het verkrijgen van subsidies moet korter worden. Ook in het secundair onderwijs en het buitengewoon onderwijs moet er, net zoals elders in Vlaanderen, een tand worden bijgestoken.

Vlaams-Brabant en Halle-Vilvoorde bij uitstek, kampen met een achterstand op het vlak van jeugdhulp. Als we alle mensen willen laten groeien, moeten we zeker ook oog hebben voor deze kwetsbare groep jongeren en de achterstand in de jeugdhulp dringend aanpakken zowel voor verblijf, begeleiding als dagopvang.  De gemeenten en politiezones worden dagelijks met deze grote noden geconfronteerd en omdat we de aanpak van (mentaal) welzijn bij jongeren serieus nemen,  mogen we deze jongeren niet achterlaten.

We pleiten op Vlaams niveau voor een bijkomende financiering van het Hoger Onderwijs. De noodzakelijke inhaalbeweging moet talent in onze provincie alle kansen geven en Vlaams-Brabant verder doen excelleren als kennisregio.

Vakantie is vakantie. De spreidstand met Franstalig België is voor vele gezinnen in onze provincie niet meer houdbaar. De verschillende schoolvakanties in ons onderwijs creëren onnodig problemen en frustraties bij ouders, leerkrachten en kinderen. We plaatsen het kind centraal. Een spreiding van schoolvakanties zorgt voor betere leerkansen. Daarom stemmen we de huidige 2 systemen op elkaar af.

Om economisch zo sterk mogelijk te staan en het samenleven te versterken, is het nodig dat iedereen Nederlands leert en zich inburgert. Daarom moet er een heel sterke samenwerking zijn tussen de steden en gemeenten en het Agentschap Integratie en Inburgering.

We zetten in op taallessen Nederlands Tweede taal (NT2) en moedigen steden, gemeenten, organisaties en bedrijven aan om mee te stappen in de uitrol van oefenkansen Nederlands. Zeker voor Vlaams-Brabant is de kennis van het Nederlands cruciaal. Zo fier als we zijn op het Nederlands, zo sterk koesteren we de troef om meerdere talen te spreken. We moedigen scholen aan om ook in te zetten op sterk taalonderwijs, zowel van Nederlands als van andere talen. Voor ons is taalbeleid geen of-of maar een en-en verhaal.

Jongeren hebben nood aan plaatsen om zichzelf te zijn. Een inhaalbeweging voor jeugdlokalen en kampmateriaal is noodzakelijk. In meer dan de helft van de gevallen zijn het dak, de muren of de vloer in slechte staat. Bijna zes op de tien lokalen is niet goed geïsoleerd. Er zijn ook nog steeds kamptenten tekort.

Vlaanderen zorgt voor een impuls voor lokale besturen. We helpen de deuren van schooldomeinen voor het verenigingsleven makkelijker open te zetten. We voeren de strijd tegen overregulering van ruimtegebruik door jeugd op. De Vlaamse jeugdcentra Hanenbos en Destelheide zijn prachtige oases van rust, spel en creativiteit. Na de eerste renovaties en het nieuwe slaapgebouw, zetten we het masterplan verder door.

Om verplaatsingen in de provincie vlot te laten verlopen gaan we voor een volwaardig vervoer op maat in de Vlaamse rand. Zodat ook in de Vlaamse rand een flexsysteem kan ingevoerd worden.

Onze zorg doen blaken van gezondheid.

Een goeie gezondheid is de basis van alles. Vlaams-Brabant heeft een sterk en goed uitgebouwd gezondheidsnetwerk en dat willen we graag zo houden. Er zijn 11 zones voor gezondheidszorg in de eerste lijn (ELZ). Ze hebben hun werking tijdens de pandemie meer dan bewezen. Dat geldt zeker ook voor de 18 ziekenhuiscampussen in onze provincie. Ziekenhuizen voorzien zorg en zijn op die manier ook een topwerkgever. UZ Leuven alleen stelt in totaal alleen meer dan 10.000 mensen tewerk en is daarmee een van de grootste werkgevers van de provincie. Een samenwerking met scholen en opleidingen is cruciaal om ook in de toekomst voldoende zorgende handen te hebben.

Voorstellen die de Vlaams-Brabantse zorg doen blaken van gezondheid:

Het aanbod van huisartsen en tandartsen wordt op niveau van de zorgregio’s in kaart gebracht zodat we een precies beeld hebben van de tekorten. Iedereen die slaagt voor het toelatingsexamen arts, tandarts of dierenarts mag de opleiding starten.

De apothekers vormen ook een cruciale schakel in de eerstelijnszorg. Net als huisartsen komen zij dagelijks in contact met tal van mensen en nemen zij ook een cruciale rol inzake het doorverwijzen naar verdere professionele hulp indien nodig. We ijveren voor het versterken van die samenwerking tussen apothekers, huisartsen, andere zorgactoren en -verstrekkers en ziekenhuizen in het zorg- en welzijnslandschap.

Voor onze ouderen faciliteren we verder het gebruik van alternatieve woonvormen zoals cohousing met zorg aan huis, zorgwonen (kangoeroewonen) of mobiele woonunits. Deze bieden een meerwaarde   naast het klassieke aanbod van woonzorgcentra. Zo respecteren we de wens van ouderen om zo lang mogelijk in een thuisomgeving te kunnen verblijven en de regie over het eigen leven maximaal in handen te houden, ook als men zorgbehoevend wordt.

We passen de nomenclatuur voor eerstelijnszorgverleners zoals kinesisten en verpleegkundigen aan, aan de nieuwe woonvormen zoals cohousing zodat zij prestaties kunnen aanrekenen alsof deze personen thuis wonen. We onderzoeken of we de autonomie van bepaalde eerstelijnszorgverleners niet kunnen vergroten (vb. basisdiagnostiek en behandelplannen bij de kinesitherapeuten, werken in groepssessies, enz.).

Personen met een beperking kunnen met een eigen Persoonsvolgend Budget (PVB) aan de slag om hun zorg te organiseren op maat, hetzij thuis hetzij in een voorziening naar keuze. Persoonsvolgende financiering biedt die keuzevrijheid en regie over het eigen leven. We investeren daarom verder in het toekennen van bijkomende Persoonsvolgende budgetten (meerderjarigen) en Persoonlijke Assistentiebudgetten (minderjarigen).  

We willen ook inzetten op het versterken van mentaal welzijn, zeker in de eerste lijn zodat psychische problemen sneller kunnen worden gedetecteerd. Veel jongeren zitten vaak met heel wat vragen over tal van zaken. Voor hen hebben we de voorbije jaren ingezet op het oprichten van Overkophuizen. Dit zijn nabije, laagdrempelige aanspreekpunten voor hulpvragen voor jongeren waar ze in een ongedwongen sfeer terecht kunnen voor een gesprek met professionals. We kennen de bestaande Overkophuizen in Vilvoorde, Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Tienen. We investeren verder, met onder andere nieuwe huizen in Aarschot, Leuven, Haacht of Keerbergen, Lennik en Asse.

Wat onze allerkleinsten betreft hebben we de voorbije twee jaar fors geïnvesteerd in meer en betaalbare opvangplaatsen, waaronder ook heel wat plaatsen in onze provincie. We implementeerden een betere personeelsomkadering in de opvang en stimuleren ook samenwerking met bedrijven om plaatsen te creëren voor hun werknemers. Om mensen te kunnen stimuleren om werk en gezin te combineren is in Vlaams-Brabant een verdere inhaalbeweging qua opvangplaatsen cruciaal. Tot slot zetten we ook in op flexibele opvanguren, wat belangrijk is voor ouders met vroege of late werkuren. 6 Brabantse gemeenten kregen daarvoor Vlaamse ondersteuning (Grimbergen, Herent, Leuven, Overijse, Linter en Landen).

Het is ongelooflijk wat de Vlaamse healthtech allemaal kan: een pleister die gezondheidsdata digitaal monitort bij bijvoorbeeld diabetespatiënten, mobile health apps op de smartphone, een bril met sensoren om epilepsie te detecteren. We stimuleren onderzoek en innovatie in de zorg- en welzijnssector. De nieuwe speerpuntcluster, die Vlaanderen ondersteunt, vormt een accelerator tussen innovatie en zorg. We nemen onze Vlaams-Brabantse health- en tech- bedrijven mee in die kruisbestuiving. Via hybride zorg en digitale geneeskunde ontlasten we ziekenhuizen en zorgverstrekkers waar mogelijk, gaan we efficiënter om met de inzet van personeel en zorgen we voor baanbrekende behandelingen.

Verschillende grote investeringen in de gezondheidszorg staan in de steigers: er komen nieuwe ziekenhuisgebouwen in Leuven, Tienen en Diest. Ook voor de psychiatrische ziekenhuizen in Bierbeek en Diest en voor het revalidatieziekenhuis in Sint-Pieters-Leeuw is een forse investering voorzien.

In Vlaams-Brabant zijn er 3 Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg, we willen verder investeren in het vergroten van hun aanbod. In de regio Halle is er bijkomend ook nood aan meer crisisopvang voor volwassenen.

Als je ziek of zorgbehoevend bent, is het belangrijk dat je ook in je eigen taal kunt worden geholpen. We zetten nog meer in op het aanleren van het Nederlands. We gaan echter ook op zoek naar andere oplossingen. We denken aan het inzetten van taalcoaches, tolken of nieuwe technologieën die kunnen worden gebruikt om onmiddellijk te vertalen.

Een zorgcentrum na Seksueel Geweld bewijst iedere dag zijn nut. Een zorgcentrum is belangrijk voor het slachtoffer maar ook om het gerechtelijk onderzoek vooruit te helpen en de oplossingsgraad te verbeteren. De werking van het zorgcentrum na Seksueel Geweld van het UZ Leuven maken we verder bekend.

Dingen doen bewegen.

Sporten en bewegen is niet alleen gezond, het is ook plezant. Een jonge, groene en gezonde provincie als Vlaams-Brabant maakt van bewegen een van haar prioriteiten. Daarom investeren we in recreatie en in sportinfrastructuur.

Voorstellen die Vlaams-Brabant verder doen bewegen:

We zorgen ervoor dat bestaande fietsroutes in de verf worden gezet. Soms kan je dat letterlijk nemen zoals met de muurschilderingen langsheen de Eddy Merckx route. Maar ook nieuwe routes krijgen ruimte, denk maar aan de succesvolle VRT-serie Dertigers met een eigen traject in de Groene Gordel. De Balenberg met het Sven Nys Cycling Center is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van heel wat fiets-, gravel- en MTB-routes. We investeren verder in het ontsluiten van routes, met aandacht voor toegankelijkheid en natuur. ‘Nieuwe sporten’ zoals gravel, waarvan het Wereldkampioenschap in oktober doorgaat in de Brabantse wouden, krijgen van ons voet aan Vlaams-Brabantse grond.

Na het succes van het WK in Leuven, blijven we inzetten op wielerwedstrijden op de weg. Topwedstrijden zoals de Brabantse Pijl en Dwars door het Hageland zijn een uithangbord voor onze provincie. Vlaams-Brabant is ook een echte wandelprovincie. Het landschap is er uniek door zijn diversiteit: bossen, holle wegen, heuvels, valleien en weiden. Al die natuurpracht kan je ook combineren met het beste van wat onze streken te bieden heeft: Geuze, lambiek en andere biersoorten, witloof, asperges, tafeldruiven, platte kaas, … Lekker labeur doet je goed in je vel voelen. Ondernemingen met projecten die beleving en beweging combineren, verdienen onze volle steun.

Na de renovatie van de ijspiste in Liedekerke zetten we nu volop in op de uitbouw van het Vlaamse sportcentrum in Hofstade (Zemst). De start van de werken het grootste sportief zwembadencomplex in Vlaanderen en het eerste olympische zwembad in Vlaams-Brabant is voorzien begin 2027. Met een evenementensite en plannen voor een golfsurfbad en kabelski-traject wordt Zemst een nog boeiender en veelzijdiger domein voor elke sporter.

Ook in onze provincie is het niet makkelijk om zwembaden open te houden. We pompen extra zuurstof in de ondersteuning van zwembaden en stimuleren ook meer plekken met open zwemwater.

Onze 4 domeinen in Huizingen, Diest, Kessel-Lo en Zoutleeuw zijn de uithangborden van onze provincie. We vergroten de aantrekkingskracht. Het provinciebestuur zet in op nieuwe attracties, met een klimtoren in Diest en extra speeltoestellen Zoutleeuw. De plannen voor een nieuw zwembad in Huizingen maken we concreet. Daarnaast versterken we de kruisbestuiving met het toeristische aanbod in de streek. De domeinen vormen namelijk een ideale uitvalsbasis om de regio te ontdekken. In Huizingen en Diest willen we de mogelijkheid om te zwemmen in open lucht behouden.

Mensen laten genieten.

De diversiteit van onze provincie vormt onze kracht, onze toeristische troeven zijn niet op één hand te tellen en komen als blauwe draad vaak terug in ons programma. Rock Werchter is wereldvermaard en staat symbool voor de Vlaamse festivalcultuur. In de bekendste culinaire gids staan heel wat Brabantse sterrenzaken. Brabantse horecabedrijven en organisaties geven telkens opnieuw blijk van unieke ondernemingskracht en creativiteit. Ze slagen erin om de rijkdom van onze streken (producten, recepten, natuur, recreatie, beleving, …) op een hoger, internationaal niveau te tillen. We ondersteunen onze horeca en toerisme met promoties door de provincie. Flexijobs blijven onze topprioriteit, net als de strijd tegen administratieve overlast en overdreven controles.

Erfgoed doen leven.

Qua erfgoed schittert Vlaams-Brabant met bekende pracht en minder bekende parels. Het recent gerenoveerde kasteel van Gaasbeek is veel meer dan de landmark van het Pajottenland. De abdij van Averbode vormt een kruispunt van vele werelden. Ons werelderfgoed is divers en spreidt zich uit over de provincie: van bewonderenswaardige kastelen, abdijen en belforten; van befaamde kunstenaars zoals Bruegel of striphelden zoals Nero tot en met het Zoniënwoud, dat het enige 'natuurlijk' werelderfgoed van België is.

Maar niet al ons erfgoed is zo gekend en komt tot leven. Soms doet het ook pijn, en willen we misschien niet meer te lang stilstaan bij het verleden, zoals de martelsteden tijdens WOI. Daar willen we veranderen in brengen. Erfgoed is enorm belangrijk, het geeft betekenis aan de samenleving van nu en onze toekomst. Samen met de gemeenten en de omwoners willen we ons erfgoed meer laten begeesteren. Vanuit Vlaanderen zorgen we voor extra impulsen.

Steden en gemeenten doen schitteren.

Vlaams-Brabant is een provincie met 63 steden en gemeenten. Heel wat van die gemeenten zijn groen en landelijk en willen dat graag zo houden. De Vlaams-Brabantse steden blijven groeien en vervullen een belangrijke bovenlokale functie.

Onze provincie is verdeeld in twee regio’s: de regio Halle-Vilvoorde en de regio Oost-Brabant. Het spreekt voor zich dat een provincie die Brussel qua ligging omarmt, ook in kansen, uitdagingen en problemen nauw met de hoofdstad verbonden is.

Onze voorstellen om steden en gemeenten in Vlaams-Brabant te doen schitteren:

We zijn tegen verplichte fusies die van op een Brusselse tekentafel worden opgelegd. We kiezen voor vrijwillige samenwerking en stimuleren steden en gemeenten om samen aan de slag te gaan. Fusies komen van onderuit en gebeuren met respect voor elkaar. Ook faciliteitengemeenten zouden moeten kunnen fusioneren. Naast een meer professionele dienstverlening zijn ook bereikbaarheid en nabijheid belangrijk.

In de regio Oost-Brabant heeft de provinciale hoofdstad Leuven een cruciale rol te spelen. Aarschot, Diest en Tienen hebben een bovenlokale functie en ondersteunen Leuven in haar rol. We respecteren tegelijk de zelfstandigheid en eigenheid van alle lokale besturen in de regio. We maken van het burgemeestersoverleg een Toekomst-overleg voor de regio dat tot inzet heeft het leven en werken in onze regio te verbeteren.

De regio Halle-Vilvoorde voelt de druk van de verstedelijking bijzonder sterk. De stad Vilvoorde vervult de facto de functie van centrumstad, zonder die titel officieel te dragen. De 33 gemeenten van de regio staan voor gelijkaardige uitdagingen. Ze hebben zich verenigd in het Toekomstforum en formuleerden de prioriteiten voor de komende legislatuur, gaande van taal en integratie, onderwijs, zorg en welzijn, werk, tot wonen en binnenlands bestuur.

We hervormen de ‘Vlaamse rand’ die vandaag 19 gemeenten telt. Het oorspronkelijke criterium voor Vlaamse rand was een fysieke band met Brussel. Vandaag zien we dat de noden veel ruimer zijn. Daarom breiden we de Vlaamse rand uit met alle gemeenten van de regio Halle-Vilvoorde en geven we ook gemeenten uit Oost-Brabant de kans zich daarbij aan te sluiten. Op die manier kunnen de Vlaamse middelen voor de rand doelgericht gebruikt worden.

We ondersteunen de kandidatuur van Leuven, culturele hoofdstad 2030.

De culturele infrastructuur in Leuven voldoet niet meer aan de vraag van het publiek in de stad en de brede regio. Met de ondersteuning van een nieuwe podiumkunstensite, waaronder een grote zaal tot 1.100 toeschouwers, trekken we grotere voorstellingen en (inter)nationale topproducties aan. De site biedt ook een antwoord op de nood aan kwaliteitsvolle congresruimte voor Brabantse ondernemingen.

Natuur doen bloeien.

De Plantentuin Meise is één van de grootste plantentuinen in de wereld. Op 10 jaar tijd is het aantal bezoekers verdubbeld (246.000 in 2023) dankzij de investeringen van de Vlaamse overheid. Er kwam een nieuw onthaalcentrum en de oude serres werden gerestaureerd. De Amelvonnesbeek kreeg haar meanders terug en diverse tuinen werden heraangeplant. Maar ook de vernieuwde aanpak met evenementen werd fors gesmaakt. Op dat pad gaan we voort. Met een onder andere een nieuwe parking, het serrecomplex 'De Groene Ark' en een restaurant ontwikkelen we de plantentuin verder tot (inter)nationale trekpleister.

Een nieuw nationaal park is geboren. Sinds 13 oktober 2023 vormen Hallerbos, Zoniënwoud, Dijlevallei en Meerdaalwoud het Nationaal Park Brabantse Wouden. Samen zijn ze goed voor meer dan 10.000 hectare waardevolle natuur. Als je uit de riviervalleien van de Dijle, Laan en IJse klimt, kom je op het Brabants plateau waar de mooiste holle wegen diep in het landschap snijden. We investeren in een duidelijke ontsluiting én projecten die ons uniek nationaal park op de wereldkaart zetten (cfr supra ook WK gravel 2024). Maar ook onze andere waardevolle natuurgebieden, zoals de Merode, Begijnenbeekvallei, verdienen onze aandacht.

Een veilig Vlaams-Brabant

We kunnen alleen maar vrij zijn als we veilig zijn. Veilig in onze buurt, onze stad of gemeente, veilig in de provincie. De veiligheidsmonitor van 2022 toont aan dat een meerderheid van de inwoners van de provincie zich veilig voelt. Dat is positief. Toch moeten we onze veiligheid verder organiseren richting de toekomst en er blijvend werk van maken.

Het zijn de hulpdiensten die onze helden van de veiligheid zijn. Politie, brandweer, dokters en andere hulpverleners staan dag en nacht klaar om iedereen te helpen die zich in een moeilijke situatie bevindt. We moeten daar dan ook in durven investeren. Zodat er voldoende mensen zijn, voor een goedwerkende hulpverlening

Onze voorstellen om de veiligheid in Vlaams-Brabant te behouden:

Een aantal politiezones heeft vandaag niet voldoende inspecteurs en agenten om de dagelijkse veiligheid vlot te laten verlopen. De oorzaak hiervan is de te beperkte instroom van kandidaten die starten met de politieopleiding. We zetten in om de instroom te verhogen en zorgen dat nieuw afgestudeerde agenten en inspecteurs naar de meest nood behoevende politiezones gaan.

De politiezones in de rand rond de hoofdstad kampen met grote rekruteringsproblemen omdat het financieel aantrekkelijker is om te werken in de Brusselse politiezones. Dat pakken we aan met een grootschalige rekruteringscampagne. We denken na over financiële prikkels om agenten aan Vlaams-Brabant te koppelen.

Sommige politiezones zijn vandaag ook te klein geworden. Een vrijwillige fusie van enkele politiezones kan meer efficiëntie en een betere veiligheid tot gevolg hebben.

Halle-Vilvoorde beschikt over een eigen parket sinds 2014 en dat was broodnodig om een veiligheidsbeleid en aanpak van criminaliteit op maat van onze regio en inwoners uit te bouwen. Uiteraard is het belangrijk dat de parketten in onze provincie de nodige middelen krijgen op basis van objectieve criteria om een volwaardig parket te blijven.

Voor de goede aanpak van criminaliteit is het belangrijk dat de regio Halle-Vilvoorde een eigen rechtbank heeft.

Om voor een uniforme aanpak van de criminaliteit te zorgen in onze regio is het belangrijk de rechtbank in Leuven structureel kan worden uitgebreid zodat de inwoners van de rand hier ook terecht kunnen en niet langer aangewezen zijn op rechtbanken in andere regio’s zoals vandaag het geval is. (Brussel, Dendermonde…). Voor de bereikbaarheid is het essentieel dat die rechtbank ook kan zetelen in de rand rond Brussel.

Iedereen moet zich aan de snelheid houden, maar de infrastructuur moet ook mee zijn. We passen onze weginfrastructuur aan daar waar nodig zodat wagens minder snel kunnen rijden, eerder dan mensen te beboeten omdat ze te snel rijden. Voor ons zijn al deze boetes een grote ergernis.

Sluipverkeer stoort de buurt. We willen de nodige investeringen doen om sluipverkeer in te dammen. Daarvoor investeren we onder andere in mobiele en vaste flitspalen, zoals op de sluipwegen van en naar grote steden zoals Brussel en Leuven.

Onze inzet voor het gebruik van veiligheidscamera's en ANPR-camera's gaat hand in hand met een sterke toewijding aan privacybescherming en het voorkomen van misbruik van deze technologieën. Hoewel deze systemen aantoonbaar hebben bijgedragen aan het verminderen van criminaliteit en het verbeteren van de veiligheid, erkennen we de potentiële risico's van het verzamelen en analyseren van grote hoeveelheden persoonlijke gegevens. We zullen er daarom streng op toezien dat alle AI-systemen die worden gebruikt voor de analyse van deze gegevens voldoen aan strikte privacy- en ethische normen. Bovendien zullen we waakzaam blijven voor mogelijk misbruik van dit systeem, waarbij we proactief maatregelen zullen nemen om de privacy van individuen te beschermen en ervoor te zorgen dat de rechten van burgers te allen tijde worden gerespecteerd

We vragen aan politiezones en aan de federale politie om - indien technisch mogelijk - deze systemen met mekaar te verbinden om nog meer informatie te kunnen delen zodat daders van feiten sneller geïdentificeerd kunnen worden.

Brandweer, ziekenwagens en andere hulpverlening komen tijdig aan bij de bewoners van Vlaams-Brabant. We willen de opleiding van de vrijwillige brandweerlieden dichter bij de hun woonplaats organiseren, en indien mogelijk specifieker maken in lijn met de vakkennis van de vrijwilliger.

Meetcijfers tonen aan dat de inwoners tussen Tienen, Aarschot en Leuven iets moeilijker te bereiken zijn voor hulpdiensten. Daarom willen we de volgende jaren een brandweerpost oprichten in de buurt van het Gouden Kruispunt in Tielt-Winge.

Tenslotte willen we dat de hulpverleningszones correct gefinancierd worden vanuit de federale overheid, dit volgens de afspraak van 2013. De federale overheid moet op termijn 50% van de totale financiering voor haar rekening nemen.





Meest Recente Posts

Blijf of de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

blog

In de kijker

contact

Hoe kan ik je helpen?

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.