Nieuwsbrief Irina De Knop

Genoeg is genoeg: stop de syndicale gijzeling van treinreizigers!



De afgelopen weken en maanden hebben tienduizenden treinreizigers te maken gehad met een golf van syndicale acties bij de NMBS. Inclusief de reeds gebeurde en geplande stakingsacties tot eind augustus loopt de teller op tot 88 stakingsdagen, waarmee 2025 op weg is om een recordjaar te worden. Dit is niet alleen frustrerend voor de reizigers, maar tast ook het vertrouwen in onze openbare vervoersmaatschappij aan.

Tijdens de plenaire vergadering van afgelopen donderdag heb ik de minister van Mobiliteit hierover aangesproken. Ik kaartte aan hoe de vakbonden steeds verder lijken te gaan in hun acties, met een opbod dat de reizigers gijzelt in plaats van hen te dienen. Het is onaanvaardbaar dat de NMBS, een openbare vervoersmaatschappij, wordt gebruikt als speelbal van syndicale hardliners.

De minister liet weten dat ook hij genoeg heeft van deze situatie. Hij erkende dat de acties van de vakbonden het draagvlak voor sociaal overleg volledig ondermijnen. Maar woorden alleen volstaan niet. Het is tijd voor daden. De reizigers verdienen een minister die ingrijpt en hun belangen verdedigt. Ik blijf dan ook met veel belangstelling volgen welke maatregelen de minister zal nemen om deze impasse te doorbreken. 

Lees hier het artikel

Een toekomstbestendige gezondheidszorg: krachtige maatregelen voor patiënten en zorgverleners



Afgelopen week stelden de ministers hun beleidsverklaringen voor in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Daarin lichten ze hun plannen toe voor de komende jaren. Dinsdag was het aan minister Frank Vandenbroucke voor gezondheidszorg. De gezondheidszorg staat voor enorme uitdagingen. Die pak je aan met krachtige antwoorden, maar die staan niét in de beleidsverklaring. Ik pleit voor gerichte en doeltreffende maatregelen die de patiënten en de zorgverleners ten goede komen.

Herstel het vertrouwen: Het wantrouwen tussen zorgverleners en de overheid belemmert noodzakelijke hervormingen. Met de vergrijzing voor de deur is samenwerking van cruciaal belang om onze gezondheidszorg toekomstbestendig te maken.

Stel de huisartsen centraal: De besparingen op teleconsulten en het bevoordelen van medische huizen ondermijnen de centrale rol van huisartsen, terwijl zij net de spil moeten zijn van onze zorg. Een nieuwe regeling voor telefonische consulten is essentieel om efficiëntie te waarborgen en wachttijden te verkorten.

Technologie als sleutel: Er zijn meer handen aan het bed nodig. De komende jaren zal de nood aan zorgpersoneel door de toenemende vergrijzing nog toenemen. Slimme technologische oplossingen - zoals AI, zelftesten, teleconsulten - kunnen zorgverleners efficiënter laten werken. De regering mist echter een concreet plan om deze innovaties te omarmen.

Een strategisch vaccinatieplan: Vaccins zijn absoluut noodzakelijk voor een goede preventie, maar er ontbreekt een duidelijk plan voor volwassenen. Ik roep dan ook op tot samenwerking tussen federale en regionale overheden om de strategie voor vaccinaties beter te organiseren en terugbetaling te verbeteren.

Investeer in thuisverpleging: Met meer ingrepen in dagziekenhuizen neemt de vraag naar thuisverpleging toe. Het beroep van (zelfstandig) thuisverpleger moet worden opgewaardeerd en er moet gericht geïnvesteerd worden.

Onze boodschap aan de Arizona regering is duidelijk: Innovatie, preventie en samenwerking zijn de kern van een toekomstbestendig beleid. Zet daar op in en zorg voor een aanpak die écht werkt voor zorgverleners en patiënten!


Inzetten op een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt, waar ondernemen en werken loont, en waar de overheid mensen ondersteund 

Na een drukke dinsdag met de beleidsverklaring van Gezondheid was het woensdag de beurt aan de ministers van Mobiliteit, Gelijke Kansen en Sociale zaken om hun plannen voor de komende jaren toe te lichten. Hier zijn mijn belangrijkste bevindingen 

Gelijke Kansen

Meer autonomie en flexibele uren op de werkvloer zijn nodig, net als een mentaliteitswijziging waarin ook mannen evenwaardig bijdragen aan de zorg thuis.

Echte gelijke kansen betekenen dat iedereen, ongeacht gender, beperking of achtergrond, volwaardig kan deelnemen aan de samenleving. Dat begint bij een eerlijke verdeling van werk en zorgtaken. Vrouwen mogen niet gedwongen worden hun carrière op een lager pitje te zetten door een gebrek aan ondersteuning.

Daarnaast moeten we drempels in onze samenleving wegwerken – letterlijk en figuurlijk. Toegankelijkheid gaat verder dan rolstoeltoegankelijke gebouwen. Het betekent dat iedereen, met of zonder beperking, toegang heeft tot onze samenleving. Toegankelijkheid is een recht, geen luxe!

Mobiliteit

De NMBS moet een klantgerichte en efficiënte speler worden in een geliberaliseerde markt. Statutaire aanwervingen moeten plaatsmaken voor een modern HR-beleid dat inzet op flexibiliteit en efficiëntie. Alleen zo kan de spoorwegsector zich aanpassen aan de noden van de reiziger. Daarnaast is er nood aan een gegarandeerde dienstverlening die écht werkt voor de reizigers. De huidige regeling biedt onvoldoende zekerheid. Mensen moeten erop kunnen rekenen dat essentiële verbindingen gegarandeerd blijven, ook bij stakingen!

Sociale Zaken: Langdurig Zieken

500.000 langdurig zieken – dat is veel te veel. Hier moeten we iets aan doen. Dit vergt een brede en doordachte aanpak op verschillende domeinen:

De rol van de arbeidsarts versterken: Vroegtijdige interventie en begeleiding kunnen voorkomen dat mensen langdurig uitvallen. 

 Een beleid dat nagaat wat er nodig is bij vrouwen: 70% van de langdurig zieken met burn-out of depressie zijn vrouwen. Werkdruk, zorgverantwoordelijkheden en foute diagnoses bij (peri-)menopauze spelen een grote rol. 

55-plussers niet opgeven: Oudere werknemers moeten meer kansen krijgen op re-integratie in plaats van structureel afgeschreven te worden.

Meer inzet op deeltijdse werkhervatting: Slechts 16% van de langdurig zieken keert terug via deeltijds werk. Dit percentage moet omhoog, zodat mensen geleidelijk opnieuw aan het werk kunnen zonder druk of overbelasting.

We zetten in op een samenleving waarin iedereen gelijke kansen krijgt, waar ondernemen en werken loont, en waar de overheid mensen ondersteunt zonder hen te betuttelen. Een modern mobiliteitsbeleid, een sterke economie en een sociale zekerheid die activering stimuleert zijn de sleutel tot vooruitgang.


Bezoek het Federaal Parlement met Irina De Knop!



Heb je altijd al eens een kijkje willen nemen achter de schermen van het Federaal Parlement? Grijp dan nu je kans! Op zaterdag 10 mei om 13u40 organiseer ik een rondleiding in het parlement. Een unieke gelegenheid om meer te leren over hoe onze democratie werkt en om het parlement beter te leren kennen! Wil je erbij zijn?

Schrijf je dan in via deze link.  

Let op: Iedereen die wil deelnemen, moet zich apart inschrijven. Inschrijven kan tot en met woensdag 30 april om 23u59.

Bij problemen kun je je ook inschrijven door je rijksregisternummer, officiële achternaam en voornaam door te sturen naar aico.baveghems@vub.be.  

Meest Recente Posts

Blijf of de hoogte!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

blog

In de kijker

Brusselse werkzoekenden kiezen zelf of ze job aanvaarden in Vlaams-Brabant: dit moet veranderen!
Technische dienst Lennik verhuist naar gebouw van De Watergroep in Eizeringen
Lennik verbruikt 36% minder gas door energiebesparende maatregelen

contact

Hoe kan ik je helpen?

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Contacteer mij gerust.